Buna ziua. Am onoarea de a fi primul care scrie pe blogul Luna amara si sper ca asta sa fie “the beginning of a beautiful friendship” daca nu cu toti, macar cu o parte dintre voi, cei care asculta muzica noastra sau au oaresicare tangenta cu Luna amara. OK. Am trecut de introducere. Sa ne intoarcem la titlu si la ce va urma.Richard Constantinidi, fostul nostru manager si prieten mi-a trimis acum o saptamana si ceva un interviu pentru revista de timp liber “Zile si nopti”, interviu cu ocazia concertului de lansare a recentului trezit din coma site www.luna-amara.ro. Unii dintre voi au putut citi interviul pe www.myspace.com/lunamara, altii in “Zile si nopti” de Cluj doar ca varianta din publicatia cu pricina explica, zic eu, titlul acestei “interventii”. Enjoy. Nick

Part 1. “Vicious/malicious”

Interviu Zile si Nopti:Richard Constantinidi intreaba.Nick raspunde.
Category: Romance and Relationships

……………………

Sâmbata 31 ianuarie, de la 19.30, Luna Amara lanseaza website-ul nou, în mod oficial, printr-un recital deosebit la Casa Tranzit. Cu aceasta ocazie, am schimbat doua vorbe cu Nick, vocea si chitara armonie de la Luna Amara.


.. ..

1. Desi Luna Amara a fost invitata aproape constant la evenimente mari în ultimii doi ani, de ce consideri ca se vorbeste mai putin despre voi?

Da, se vorbeste mai putin despre Luna Amara, “trupa protestatara” cea careia Andrei Gheorghe ii spunea ,“asta seara dam jos guvernul”. Probabil ca am dat pasarea protestatara din mana pe cioara depresiva de pe gard sau poate ca ar trebui sa dantuim cu Clovnul Siminica conform planului de marketing “paine si circ”. Nu m-a interesat maculatura gen copy/paste cu informatii luate de pe site, niciodata. Pot numara pe degete recenziile pertinente care s-au scris despre Luna Amara; la fel si emisiunile radio/tv la care am participat si am reusit sa transmitem mai mult decat ca o capra cu trei iezi avea trei iezi. In alta ordine de idei, taraba muzicii romanesti e plina de rating-addicts, personaje care nu pot merge dimineata la buda fara sa se vada prin vreun tabloid sifilitic. Si mai trist decat toate astea la un loc,”marele public” nu e interesat pentru ca educatia cere curiozitate si imaginatie. Incearca si …”imagineaza-ti ca n-ai imaginatie”. ….

2. Tu compui baladele formatiei Luna amara. Te consideri o persoana melancolica? (daca raspunzi sincer la întrebare, indiferent de raspuns, te rog sa nu fie un simplu da, sau nu. Doresc sa explici de ce compui predominant piese de genul Rosu aprins, Gri dorian, Albastru, etc. Compui când ai o anumita stare de spirit – esti dezamagit deceea ce vezi în jurul tau?)

Tehnic vorbind, cred ca “Rosu Aprins” e singura piesa Luna Amara “demna” de a fi numita “balada”. Si poate nici macar ea. Nu, nu ma consider si nici nu sunt o persoana melancolica. Imi displac profund “dulcegariile”, patetismele si “gingasiile mondene”. Piesele incarcate emotional se nasc intotdeuna dintr-un conflict. Sinceritatea nu e obligatorie, insa eu unul am ales sa o practic cand vine vorba despre versurile si muzica pe care le scriu. Din moment ce chiar tu ai remarcat “inclinatia” mea de a scrie un anumit gen de piese, nu-mi ramane decat sa ma inclin, spunandu-ti ca asa arata lumea mea pe dinauntru…..

.. ..3. Gri dorian, Rosu aprins, Albastru … toate poarta amprenta ta. Te-a pasionat pictura în mod deosebit la scoala sau preferi culoarea în literatura?

Culoarea vs. Cuvant? hmm…interesant, daca intr-adevar asta ai gandit. Raspuns:cuvantulculoare. Ma simt mai “acasa” in preajma cuvintelor decat a pensulei si a uleiurilor…..

.. ..4. Ai vrut sa petreci Anul Nou într-un fiord norvegian. Îti place sa calatoresti?

Imi place foarte mult sa conduc, asa ca ma impac destul de bine cu distantele si drumurile lungi. Pentru mine, oamenii vor fi intotdeauna destinatii mai fascinante decat locurile. Fiordurile norvegiene ma pasioneaza in continuare mai putin decat prietenul care ma astepta in Oslo.

.. ..5. De-a lungul anilor ai avut concerte unde te prezentai impecabil si altele unde al doilea vocalist îti acoperea vocea si salva situatia. Consideri ca Luna Amara ar putea sa sustina o activitate ….constanta…. precum formatiile din Occident, care cânta aproape zilnic timp de 7-8 luni de zile pe an?

Da. Fara nici o indoiala. Stim amandoi prea bine ca formatiile din Occident nu se deplaseaza cu trenul la clasa a doua, nu dorm in gari, nu dorm pe la prieteni cand sunt in turneu, nu-si vand singure biletele, tricourile si discurile la concerte si nici nu presteaza pe instalatii de sunet folosite la nunti si botezuri. Dar da, beau de rup, se drogheaza, canta prost uneori, se bat, se cearta etc. Nimic nou sub soare…..

.. ..6. Roton dorea la un moment dat sa faceti un duet la piesa”Albastru” cu Loredana, marea vedeta Pro, pe care o vezi zilnic la televizor sau pe coperti de reviste. Nu ai momente când regreti ca ati refuzat sa faceti acest mic compromis care va putea împinge în fata?

Nu exista compromisuri mici sau mari. Exista doar compromisuri. Am facut si noi, probabil vom mai face. Da,stiu cine e Loredana si nu am simtit niciodata de atunci nevoia sa ma autoflagelez pe motiv de “ocazie ratata”. Singurul loc in care “micul compromis”ne-ar fi putut impinge ar fi fost in fata unui dezgustator ridicol…..

7. În România proiectele muzicale care nu sunt semnate la o casa majora de discuri din Bucuresti, practic nu exista pe rafturi în magazine sau pe sticla. Recent, ati reziliat contractul cu Roton. Explica motivele de bucurie în cadrul formatiei.

Sa nu uitam ca internetul bate “sticla si raftul”, aceste personaje de care Ion Creanga ar fi fost mandru ca director la “Ozana Records”. Faptul ca “Don’t let your dreams fall asleep” e pregatit pentru multiplicare ne face intr-adevar fericiti. Faptul ca urmatoarele albume Luna Amara vor arata din punctul de vedere al conceptului grafic infinit mai bine decat ultimele doua ne bucura de asemenea. Mentiune:”Independent”nu e sinonim cu “inexistent” la fel cum “apartenenta” nu e sinonima cu“providenta”.

.. ..8. Aflati în al zecelea an de muzica, consideri ca ati îmbatrânit, sau ca v-ati maturizat?

Cum inca nu am descoperit secretul tineretii fara batranete si a vietii fara de moarte, presupun ca scleroza si reumatismul ne asteapta dupa colt. Stii bine ca avem toti buletin si fiecaruia i-a crescut mustata.

9. Prin ce se dovedeste aceasta maturitate muzicala?

Prin faptul ca am invatat din ce in ce mai bine sa ne radem mustata sau,dupa caz,sa-i adaugam cioc sau barba.

.. ..10. Desi trompeta poate fi considerata una din”amprentele” muzicale a formatiei, Luna amara a preferat de-a lungul anilor sa foloseasca mai putin acest instrument.Ca si compozitor, cum explici acest trend al trupei?

Statistica: ”Don’t letyour dreams fall asleep”, noul album Luna Amara,2009. Tracklist: 11 piese noi si o varianta de studio a piesei “Mara”(Asfalt,2004). Rezultat:11 piese care contin pasaje cu trompeta. Recomandare: intreaba-ma chestia cu trompeta cand vom lansa al patrulea album. Sansele sa ai dreptate ti se vor imbunatati simtitor.

11. În decurs de cinci ani de zile ati schimbat sigla în mod radical de 3 ori.

Noua varianta este cea mai simplista. Câti ani crezi ca ar putea sa va reprezinte aceasta sigla?

Suntem firi ludice, ne plictisim repede si avem permanenta nevoie de nou, plus ca tentatia atator fonturi apetisante ne face intotdeauna sa ne simtim ca niste copii in fata borcanului cu bomboane. Aceasta sigla ne va reprezenta pentru urmatorii…stai sa o sun pe Ciresica, mie-mi da cu virgula.

.. ..12. Dupa doi ani de zile în care website-ul oficial(www.luna-amara.ro) promova aceleasi concerte din ianuarie-februarie 2007, ati reusit “renovarea” mult asteptata. De ce a durat atata, fiind vorba de un website foarte pragmatic si mult mai simplu?

Cei doi ani de zileau fost momentul nostru de reculegere, drapelul coborat in berna la trista despartire de fostul nostru manager. In acest timp, site-ul a servit ca loc de pelerinaj, depunere de coroane si alte activitati similare, intocmai unui mausoleum-on-line. Evident ca, in urma acestei experiente profunde si tulburatoare, orice am pune in loc pare nesimtit de pragmatic si simplist.

Part 2. “The genious works of Dr. Ciomu”

Sambata 31 ianuarie, de la 19.30, Luna Amara lanseaza website-ul nou, in mod oficial, printr-un recital deosebit la Casa Tranzit. Cu aceasta ocazie, am schimbat doua vorbe cu Nick, vocea si chitara armonie de la Luna Amara.

Rick, Zile si Nopti (R): Desi Luna Amara a fost invitata aproape constant la evenimente mari in ultimii doi ani, de ce consideri ca se vorbeste mai putin despre voi?

Nick, Luna Amara (N): Da. Se vorbeste mai putin despre Luna Amara. Nu m-a interesat maculatura gen copy-paste cu informatii luate de pe site, niciodata. Pot numara pe degete recenziile pertinente care s-au scris despre Luna Amara la fel si emisiunile radio/tv la care am participat si am reusit sa transmitem mai mult decat ca o capra cu trei iezi avea trei iezi. Si mai trist decat toate astea la un loc, marele public nu e interesat pentru ca educatia cere curiozitate si imaginatie…
R: Tu compui baladele formatiei Luna Amara. Te consideri o persoana melancolica?

N: Tehnic vorbind, cred ca Rosu aprins e singura piesa Luna Amara demna de a fi numita balada. Nu ma consider si nici nu sunt o persoana melancolica. Imi displac profund dulcegariile, patetismele si gingasiile mondene. Piesele incarcate emotional se nasc intotdeuna dintr-un conflict. Sinceritatea nu e obligatorie insa eu unul am ales sa o practic cand vine vorba despre versurile si muzica pe care le scriu.

R: Gri dorian, Rosu aprins, Albastru … toate poarta amprenta ta. Te-a pasionat pictura in mod deosebit la scoala sau preferi culoarea in literatura?

N: Culoarea vs. Cuvant? Raspuns: cuvantul culoare. Ma simt mai acasa in preajma cuvintelor decat a pensulei si a uleiurilor.

R: Roton dorea la un moment dat sa faceti un duet la piesa Albastru cu Loredana, marea vedeta Pro, care o vezi zilnic la televizor sau pe coperti de reviste. Nu ai momente cand regreti ca ati refuzat sa faceti acest mic compromis care va putea impinge in fata?

N: Nu exista compromisuri mici sau mari; exista doar compromisuri. Am facut altele, si probabil vom mai face. Da, stiu cine e Loredana si nu am simtit niciodata nevoia sa ma autoflagelez pe motiv de ocazie ratata. Singurul loc in care micul compromis ne-ar fi putut impinge ar fi fost in fata unui dezgustator ridicol.

R: In Romania proiectele muzicale care nu sunt semnate la o casa majora de discuri din Bucuresti, practic, nu exista pe rafturi in magazine sau pe sticla. Recent, ati reziliat contractul cu Roton. Explica motivele de bucurie in cadrul formatiei.

N: Sa nu uitam ca Internetul bate sticla si raftul. Faptul ca Don’t let your dreams fall asleep e pregatit pentru multiplicare ne face intr-adevar fericiti. Faptul ca urmatoarele albume Luna Amara vor arata din punctul de vedere al conceptului grafic infinit mai bine decat ultimele doua ne bucura de asemenea. Mentiune: Independent nu e sinonim cu inexistent la fel cum apartenenta nu e sinonima cu providenta.

Intrebat de ce au avut nevoie de 2 ani de zile sa actualizeze website-ul, artistul a refuzat sa dea o explicatie concreta.

That’s all,folks!

Nick

8 răspunsuri la ““Ciopartila incorporated” aka “Where my balls at? Constantinidi””

 1. alxunder says:

  pacat…credeam ca, atunci cand va reprezenta (manageristic vorbind), va impartasea si viziunile politice, sociale, etc…ca, vorba aia, luptati impreuna impotriva cenzurii care nu va ocolea mai deloc in perioada aia (sper sa se mai fi schimbat lucrurile acum). rusine, rusine, rusine, mr richard! dupa cum bine ai spus, n-a avut “ballsurile” destul de mari sa accepte niste mici intepaturi pe care si le-a atras prin intrebarile alea :)
  p.s. felicitari (si) pentru blog! speram sa aiba viata lunga :) ne vedem la Marea si Asteptata Lansare…sper!

 2. myke says:

  eh, n-a avut loc in pagina :P

  bun venit in “blogosfera”. asteptam de ceva timp momentul. Spor la scris si ne vedem la concerte :D

 3. amedeia says:

  Mult succes cu blogul! Astept (si nu cred ca sunt singura) mai multe posturi si ne vedem la concerte

 4. Maria says:

  Foarte inspirat titlu postului.
  Cât despre ce o făcut domnul Constantinidi, ar trebui să-i fie ruşine, da nu cred că e cazu.

 5. mirunescu says:

  welcome, we’ve been expecting you *evil face.

 6. kovax says:

  Da. In primul rand felicitari pt. site si pt. blog!!! Pentru Nick: Cred ca e cel mai misto interviu pe care l-am citit vreodata in Ro (de muzica). Asta datorita raspunsurilor :) (in varianta necenzurata). Astept noul album (din care am avut ocazia sa ascult putin) care dupa parerea mea va fi unul dintre cele mai bune albume rock din tarisoara noastra draga din ultimele 40 de ani!!! :))) PS: as mai vrea interviuri cu Nick, daca a iesit atat de bine cu niste intrebari mediocre, ma intreb cum ar raspunde la niste intrebari mai “normale”!!! hehe!…

  • Nick says:

   Multumesc,Mr.Andras.M-am conformat si am mai postat un interviu insa nu pt ca mi se par bune raspunsurile ci pt ca mi-a facut placere sa raspund la aceste intrebari formulate de un adolescent.Pe langa asta,ma gandeam ca unele “informatii” de gen “oracol”(stiti voi astia mai “batrani” despre ce vorbesc)ar putea fi daca nu interesante,amuzante.Trebuie sa intelegem ca intrebarile domnului C. nu erau mediocre.Ba dimpotriva,erau ceva nemaipomenit din moment ce au fost livrate cu tot cu raspunsuri.Am avut astfel ocazia sa ne fie aduse la cunostinta avizatele dumisale pareri ,mie revenindu-mi umila sarcina de a prinde-n pioneze deasupra dormezei aceasta fina broderie care bate “Rapirea din serai” sau rascolitoarele prosoape pe care bravii nostri TIR-isti le cumpara cu banu’ jos de prin parcarile patriei.Cat despre album,sper ca pe voi sa va intereseze mai mult decat l-a interesat pe marele meu prieten,Richard.

 7. D says:

  Ce schimbare de atitudine – imi amintesc ca prin 2005 cantati cu Richard in concerte ‘Should I Stay Or Should I Go” si va simteati foarte bine, iar acum sunteti ‘la cutite’. Cum s-a ajuns aici? Departe de mine sa-i iau apararea, e urat ce-am auzit ca a scris despre voi prin ‘blogosfera’, insa eu unul, desi va urmaresc evolutia de ani de zile, nu am inteles niciodata cum s-a produs ruptura.