Albume ascultate în 2012

Scris de pe 29th January 2013 în Muzici

2013 a început bine, cu noile albume Tomahawk şi Steven Wilson.
Mai jos găsiţi o listă cu albumele care m-au însoţit în 2012.

Deftones – Koi No Yokan – au continuat linia Diamond Eyes: muzică genială prin simplitate, riffuri grele, atmosferă sexy time ;).

Soundgarden – King Animal – una din trupele mele de (şi cu) suflet. Bassistul lor (nu ştiu cum îl cheamă – vezi aici) mi se pare genial! Am simţit aceeaşi bucurie ca şi la apariţia lui “Black Gives Way To The Blue” – de la Alice In Chains.

Pineapple Thief – All the Wars
– o trupă Kscope pe care am început să o ascult în principal pentru liniile de voce interesante, mirosul “radioheadic” şi producţia de excepţie. Varianta mea de CD are un bonus disc cu variante acustice ale unor piese de pe album. Mie îmi place la fel de mult ca şi albumul propriu-zis.

Mark Lanegan Band – Blues Funeral – iubesc vocea lui Mark şi atmosfera grea, gri şi umedă a albumului.

Devin Townsend Project – Epicloud – comercial, pop, kitsch, facil, repetitiv, autoplagiator – unul din albumele mele preferate. :)

Crosses – 2nd EP – Al doilea EP al lui Chino Moreno şi Shaun Lopez cu muzică electronică, dansabilă, plăcut lipicoasă.

Meshuggah – Kollos – nu mai ştiu cine zicea, dar zicea bine: trupele de metal de azi îi copiază ori pe Meshuggah, ori pe Neurosis. După o gramadă de ani de activitate, suedezii rămân la fel de inspiraţi. La fel şi trupa Meshuggah :)). DVD-ul bonus merită toţi banii.

Enslaved – RIITIIR – am mai ascultat doar Isa şi Axioma, dar albumul ăsta mi se pare mai bine lucrat şi m-a convins datorită amestecului reuşit de black, psychedelic, stoner şi chiar alternative gen Seattle (pasaje din Materal aduc bine de tot a Alice In Chains). Mi-ar fi plăcut ca tobarul să fie mai inspirat pe alocuri.

Torche – Harmonicraft – un altfel de album de stoner rock, chiar fredonabil :P

North Atlantic Oscillation – Fog Electric – uneori îmi amintesc de Mogwai, dar de cele mai multe ori, nu :)). Sunt faini şi îmi place să îmi inchei o zi de lucru cu albumul lor.

Death Grips – The Money Store – (cred că e) hip-hop (sigur e) dement.

Orange Goblin – An Eulogy for The Damned – stoner rock perfect pentru asfalt uscat, drumuri bune şi neaglomerate.

Autumn Hotel – albumul solo al lui Nick, colegul şi prietenul meu din Luna Amară. E un album pe care îl cunosc din interior şi mă bucur că am participat şi eu la înregistrarea lui. Ştiu că s-au investit mult timp în albumul AH, s-au făcut o grămadă de experimente de sound. Asta face ca albumul să sune foarte bine. Mai ştiu că Nick a fost maniac la capitolul producţie, print, artwork şi rezultatul e un CD pe care îl scot periodic din raft chiar şi numai ca să mă mai uit prin booklet.
Totuşi, între sound şi prezentare e multă, multă muzică faină, poveşti gri trecute, prezentul “verde”, toate puse în versuri care îţi rămân în suflet. Apropos de versuri: au fost cazuri când anumite persoane îmi spuneau cât de mult le place muzica Luna Amară şi simţeam că nu e aşa (call me paranoid etc). În schimb, mereu am fost sigur că muzica pe care o cânt cu Luna are versuri foarte faine (şi nu compar doar cu ce se cântă în România).

Gojira- L’enfant Sauvage – una din trupele mele preferate de metal, i-am văzut şi live anul trecut. Şi live, şi pe album m-au impresionat, deşi mi-a luat cam o lună să mă obişnuiesc cu noile piese.

The Mars Volta – Nocturniquet – de sucit minţile (proprii). :)

Valerinne – Kunstformen der Natur, Future Sound Of London – Enviroments 4, Ulver – Childhoods End si Dead Can Dance – Anastasis – albumele multor nopţi de anul trecut. De sucit minţile la loc. :)

Deşi nu e album propriu zis – Steven Wilson – Get What You Deserve – live.

DVD-ul a fost pentru mine “Ghidul tonţilor pentru Grace for Drowning”, l-am descoperit pe Nick Beggs (ce bassist!) şi am avut nenumărate manupiloerecţii (ridicarea părului pe mâini).

Asta ar fi o parte din muzica dragă de anul trecut. Dacă aţi descoperit ceva fain, mă bucur mult şi dacă aveţi recomandări, aştept… Dacă aţi citit tot, deja dormiţi, nu?

5 răspunsuri la “Albume ascultate în 2012”

 1. harvested says:

  Buna lista :)

  Pe cand si una de la Razvan, desi ceva imi spune ca jumate din ele o sa fie aceleasi ca si ale tale?
  Poate si una de la Mihnea si Nick :)

 2. Mihnea says:

  Salut!
  Ce a aparut in 2012 si mi-a placut:

  Romanesti:
  - Alternosfera – “Virgula”
  - Robin & The Backstabbers – “Stalingrad”
  - Norzeatic – “Exercitii pe ritm de pace”
  - Alternativ Quartet – “Cand nu cant”
  - Sky Swallows Challenger – “Align to collide”
  - Autumn Hotel – “Autumn Hotel”
  - Valerinne – “Kunstformen der Natur”

  Straine:
  - Sigur Ros – “Valtari”
  - Deftones – “Koi No Yokan”
  - Soundgarden – “King Animal”
  -

 3. Ionuț Hw says:

  Mă bucur mult că împărtășiți și cu noi ceea ce ascultați și ceea ce vă inspiră, până la urmă. Așteptăm update-uri. :D

  Știu că ascultați Porcupine Tree/Steven Wilson, dar n-am găsit nicio părere legată de Blackfield sau de proiectul Storm Corrosion. Poate mi-a scăpat mie…

 4. Ionuț Hw says:

  Nu văd niciun buton de Edit și sunt nevoit să scriu un alt comentariu.
  Am văzut că aveți link pe site către pagina de pe last.fm (ceea ce mi se pare foarte tare – puține trupe au așa ceva). Problema este că sunt două pagini (una cu numele Luna Amara și cealaltă cu Luna amară). Din câte am văzut, pagina e la zi cu evenimentele, ceea ce înseamnă că este administrată de voi. Nu s-ar putea face o contopire a celor două pagini, urmând ca tagurile greșite din piese să se fie autocorectate de algoritmii ăstora de la last.fm?

  Și încă ceva: oficial, e Luna Amara sau Luna Amară? :D
  (eu mi-am pus tagurile cu Luna Amară pentru că așa am văzut pe coperta albumului DLYDFA și mai nou, pe Live la Conti, pe care îl aștept nerăbdător).

  • Luna amară says:

   Salut! Oficial e Luna Amară :) Ai dreptate, ar trebui să le scriem băieților sau măcar să apelăm la lume să voteze varianta corectă (am văzut că userii pot să raporteze și să propună corectări).